A basmati barnarizsnek alacsonyabb a glikémiás indexe, mint a többi rizsnek, ami azt jelenti, hogy a benne lévő szénhidrát lassabban szívódik fel és emeli meg a vércukorszintet. Ebből kifolyólag cukorbetegek, inzulinrezisztenciások és fogyni vágyok számára ajánlott erre a fajtára cserélni a fehérrizst.
A barna rizs fehérjetartalma magasabb, mint a fehér változaté és zsírt is többet tartalmaz. B-vitaminokat (kivéve B12), mangánt, foszfort és vasat elég jelentős mennyiségben tartalmaz, viszont nátriumban szegény.
A rizs ősi és közkedvelt alapanyag, az emberiség több mint felének fő tápláléka. A basmati rizst a Himalája lábánál kezdték el termeszteni, többezer évvel ezelőtt.
A basmati rizs hosszabb szemű, mint más rizsfajták, főzéskor kellemes, kicsit dióra emlékeztető illata van. Nem tapad össze.
Basmati rizsből is van fehér és barna. A barna rizs abban különbözik a fehértől, hogy hántolás során rajta hagynak egy rostokban és értékes tápanyagokban gazdag réteget.
Felhasználás: Főzés előtt alaposan öblítsük le. Kétszeres mennyiségű vízben főzzük ki, kb. 25-30 perc alatt. Fogyaszthatjuk köretként, kásaként, rizottóként, de felhasználható salátákhoz, töltött, rakott ételekhez, levesbetétként is, illetve édességek készítésére is alkalmas alapanyag.
Mennyiség | Kedvezmény | Termék ára | |
1 db vagy több | kevesebb mint 2 db | - | 1 599 Ft/db |
2 db vagy több | kevesebb mint 3 db | 1 % | 1 583 Ft/db |
3 db vagy több | kevesebb mint 4 db | 2 % | 1 567 Ft/db |
4 db vagy több | kevesebb mint 5 db | 3 % | 1 551 Ft/db |
5 db vagy több | kevesebb mint 6 db | 4 % | 1 535 Ft/db |
6 db vagy több | 5 % | 1 519 Ft/db |